Ta turen til Tromsø Internasjonale Filmfestival

Utendørskinoene til Tromsø Internasjonale Filmfestival er en publikumsfavoritt

Tromsø Internasjonale Filmfestival er en festival som er blitt kjent langt utenfor byens arktiske grenser. Med kvalitetsfilmer fra hele verden og særegne filmopplevelser setter de sitt preg på hele Nordens Paris.

Måler man i antall besøkende er Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) ikke bare landsdelens største kulturarrangement, men også Norges største filmfestival. Den første festivalen gikk av stabelen i 1991 med 5200 tilskuere og i 2015 hadde den hele 59 142 besøkende. Festivalens særpreg er programprofilen, størrelsen og beliggenheten forteller festivalsjef Martha Otte.

Vi har snart like mange besøk som vi har beboere i Tromsø, en by som ligger så langt nord at sola er borte i to måneder på vinteren. Dét er unikt, det!

Både gjester og tromsøværingene selv kommer med lovord om festivalen tilbake til festivalsjefen.

- Vi får gode tilbakemeldinger, for å si det sånn. Billettsalget er jo også en klar tilbakemelding på at vi har truffet riktig, sier hun.

Vil utfordre

Tromsø Internasjonale Filmfestival trekker store publikumsmengder fra hele verden

© Stina Grønbech / TIFF

Foruten stedet er også programmet unikt. TIFF har ikke et eget tema for hver festival, men setter seg som mål å presentere utfordrende, gode filmer i et eklektisk utvalg. Det skal ikke mangle på tilbudet for de filminteresserte som kommer til byen. Der får du servert rykende ferske filmer, klassikerene, filmer fra land i hele verden, debutfilmer såvel som filmer av etablerte filmskapere.

- Vi ser etter kvalitet og filmer som kommuniserer med publikummet, men samtidig har respekt for publikummets intelligens. Til slutt skal vi sette sammen et helheltlig program med et helt spekter av type filmer med en viss geografisk spredning, sier Otte.

Festivalen har også satt seg som mål å være det viktigste møtestedet for filmmiljøet i nordområdene. Derfor er det egne filmer i kategorien ”Film fra Nord”, som alle har tiknytning til Barentsregionen eller andre polarliggende områder.

Setter sitt preg på byen

Utendørskinoene til Tromsø Internasjonale Filmfestival er en opplevelse av de sjeldne

© Ingun A. Mæhlum / TIFF

Med sine nærmere 60 000 besøkende er det ingen tvil om at TIFF viser tydelig igjen i bybildet. Under festivaluken yrer det med liv i hele Tromsø, hvor filmentusiaster finner sitt paradis i Nordens Paris.

- Det må bare oppleves! Sentrum er fullt av folk som går mellom visningssteder og kafeer, på formiddagen er det filmvisninger for barn utendørs og alle andre om ettermiddagen og kvelden. Folk ser film, snakker om film og drømmer om film, forteller festivalsjefen.

Nettopp utekinoen er blitt en folkefavoritt. Et stort filmlerret blir slått opp på Torget hvor et utvalg filmer ruller og går på skjermen. Her er det bare til å få på seg varme klær, finne frem sitteunderlaget og benke seg foran kinolerretet omringet av tussmørke.

- Utekinoen var et tilbud vi først og fremst rettet mot barna, men også fordi vi ønsker et gratis tilbud som er åpent for alle.

Tromsø og TIFF er med andre ord et must for å oppleve en filmfestival av de sjeldne. Men du må ikke være en filmnerd for å få oppleve det hele.

- Festivalen passer for nysgjerrige mennesker som nyter å sitte sammen i en mørk kinosal og dele opplevelser med andre samtidig, sier festivalsjefen.

Det er bare til å legge turen nordover til Tromsø og Tromsø Internasjonale Filmfestival. Vel framme i Nordens Paris kan du overnatte på Radisson Blu Hotell, Tromsø. Her finner filmelskeren sin base i sentrum med kort vei til hele festivalen. Velkommen!

Hovedbilde © Ingun A. Mæhlum / TIFF

Fortell oss hva du mener