Shoppingjuvelen Aarhus

Det er deilig å være norsk i Danmark og for den shoppinglade nordmann blir det ikke bedre enn Aarhus. Her finnes butikker for enhver smak og lommebok.

Med sine 320 000 innbyggere er Aarhus landets nest største by, og hovedstaden Københavns «lillebror». Likevel skal man ikke kimse av byen, som byr på tradisjonelt dansk håndverk og siste nytt fra motehovedstedene. Ta en tur nedover Strøget, byens berømte handlegate, eller utforsk variasjonen i de mange kvarterene og særegne butikkene.

Dansk design

1x1 Textil er en liten butikk, men man skal ikke skue hunden på hårene. Her er hyllene fylt med noe av det beste innen dansk kunsthåndverk og design, midt i hjertet av Aarhus. Med et bredt utvalg av produkter fra omkring 150 håndverkere og designere er det ikke mangel på alternativer i butikken. Felles for alle produktene er at de er håndplukket av eier og tekstildesigner Helene Vonsild.

Er du på jakt etter håndlagde smykker med et spesielt preg, er AMOKsmykker i Badstuegade et godt valg. Boblende fantasi møter smykkedesign, og resultatet er særegne smykker du ikke finner andre steder. I butikken møter du designer Rikke Rohde som også tar spesialbestillinger.

BP3 - AARZH - AMOKsmykker

Midt i Gammel Munkegade ligger Nr 4 Kunsthåndværk som selger alt fra fargerike lamper, lekker keramikk og unikt glass til stilrene møbler. Alt er i en enkel, nordisk stil med rom for humor og originale ideer. Bak disken står designerne selv, som ikke er fremmede for å dele av sin ekspertise eller tanken bak produktene sine.

Vintage

Er du på jakt etter de gamle skattene, er vintagebutikken So ein Ding vel verdt et besøk. Her finnes tallrike gamle praktplagg og du kan sikre deg alt fra 50-talls bademote til din neste gallakjole eller det lille ekstra du trenger for å sprite opp antrekket. Som i alle vintagebutikkers hyller kan du finne noe nytt for hvert besøk.

Vintage Mode er en annen vintageskatt i byen. Her er alle klærne håndplukket av eier Mette Marie Aaes Emery, og du finner antrekk, sko og tilbehør fra 1920 og frem til 1970. Uansett om du er på jakt etter en brudekjole, et nytt hodeplagg eller skotøy kan du grave etter gamle skatter i butikken.

Interiørbyen

Enhver interiørinteressert har hørt navnet Kähler. I deres flaggskipbutikk Kähler and friends kan du ikke bare nyte det store utvalget av tidløs nordisk design, med produkter fra både Kähler og vennene deres, men også få et unikt innblikk i historien bak merket. Både verkstedsånden og fortellingen om det verdenskjente danske merket lever i beste velgående i butikken.

BP3 - AARZH - Kahler and friends

Byens mange kjøpesentre har også flere interiørbutikker. På Bruuns Galleri finnes hele 90 butikker av alle typer, og blant dem er både Bahne og Hoptimist Shop. I sistnevnte butikk selges de hoppende blide Hoptimistene, som garantert vil sjarmere deg i senk.

Historisk handel

Som mange andre byer i Danmark er Aarhus rik på historie og i Den Gamle By kan du gå på en handletur litt utenom det vanlige. Her får du en unik museumsfølelse, og du kan handle varer som ikke er tilgjengelige andre steder. I Købmandsgårdens butikk fra 1864 har de alt fra tømmer og tauverk til det fineste porselen. Dette var stedet der bøndene kom med smør og grønnsaker fra gårdene på landet.

BP3 - AARZH - Den Gamle By

Hos bokhandelen fra 1927 finner du et stort utvalg av bøker og glansbilder, mens du hos Schous Sæbehus finner gamle parfymer og liknende. Sistnevnte er ikke noen pusling, de var nemlig blant Danmarks største butikkjeder i 1920-årene.

Siste nytt

Dersom du er på jakt etter siste skrik, trenger hjelp til reparasjoner eller skreddersøm av tøy, er Harder stedet å gå. Sentralt plassert i handlegaten Strøget står de bransjeutdannede ekspeditørene klare til å dele av sin kunnskap om alt fra passform og snitt til fargevalg og modeller. Her føres flere store merkevarer, som GANT og Armani, og du finner et stort utvalg i alt fra sko og fritidsklær til jakker.

Sophies Tøjhus har i 40 år levert klær til byens kvinner, og blitt kåret til byens beste butikk. Her finnes både internasjonale merker som The People of the Labyrinths, Marithe ét Francois Girbaud, og kolleksjoner fra mindre designere i Paris. De danske merkevarene er selvsagt også å finne på stativer og i hyller.

Det alternative

Bazar Vest er et paradis for både den prisbevisste og praktiske, samt gourmeten. Som en miniatyr av orientens basarer ønsker de her velkommen til en smeltedigel av kultur, krydder, farger og lukter. Bli fascinert av grønnsaksavdelingens mange ulike tilbud, eller smak på den orientalske maten fra en rekke små restauranter.

BP3 - AARZH - Bazar Vest

Navnet skjemmer ingen, og i hvert fall ikke Hornvarefabrikken. Her finner du dansk håndverk i form av alt fra skjeer og smykker, til pynt og design, laget av kuhorn. Fabrikken ble etablert i 1935 og er i dag landets eneste gjenværende produsent av kuhornsgjenstander og kunst.

BP3 - AARZH - Hornvarefabrikken

Når kredittkortet har gått seg varmt og armene begynner å bli slitne etter å ha båret alle handleposene, er det godt å kunne slenge seg nedpå og hvile ut. Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus, ligger sentralt til i byen og er et godt hjem å komme tilbake til etter en dag på jakt etter shoppingskatter.

Fortell oss hva du mener