Reiseguide: de 5 mest magiske julemarkedene i verden

Christmas Market

Julen er like rundt hjørnet, og finnes det noen bedre måte å komme i julestemning på enn å fordype seg i den magiske atmosfæren til et julemarked med en deilig kopp gløgg i hånden? Her er vårt håndplukkede utvalg av de mest fortryllende julemarkedene i verden. God jul!

1. Budapest: den autentiske opplevelsen

Hvis du liker det rustikke og autentiske, er dette stedet for deg. Budapest er ikke bare kjent for sine mange spa og termalbad, men også for byens spesielt fortryllende julemarked. Det befinner seg i gamlebyen på den vakre Vörösmarty-plassen, og forsøker å bevare den ekte ungarske folkekunsten med tradisjonelt håndverk av høy kvalitet, fra glassblåsing og strikking til treskjæring, pottemakeri, lysstøping og mer. Her kan du finne folkemusikkinstrumenter, dekorative kurver, keramikk og mer. Matopplevelsen er også helt autentisk: prøv en nylaget punsj rett fra kjelen, nyt ungarske bakverk som den skorsteinsformede "Kurtos kalacs", eller smak regionale delikatesser som gulasj med svisker og smørbrød med fårekjøtt og kremet paprikasaus. I tillegg finnes det konserter og en lekeplass for de minste.

Budapest Christmas Market

2. Moskva: et skøyteparadis

Elsker du denne spesielle kombinasjonen av skarp vinterkulde og magisk julestemning? Da er Moskva det rette reisemålet for deg. Hver vinter forvandler byen seg til et snøfylt julelandskap med juledekorerte grantrær og lysinstallasjoner av internasjonale kunstnere. I Kreml kan du for eksempel beundre det 30 meter høye juletreet. I Moskva bare vrimler det av juleaktiviteter: den russiske hovedstaden byr på ikke mindre enn 45 skøytebaner spredt over hele 30 parker: dette utgjør 107 000 kvadratmeter med is å skøyte på.

Moscow Christmas Market near Red Square

Du kan til og med stå på skøyter på den ikoniske Røde plass! Den største banen, som er 18 000 kvadratmeter stor, befinner seg i Gorkijparken, og det tar deg omtrent 15 minutter å komme deg helt rundt. Et annet høydepunkt er de opplyste skiløypene og is-skliene. Julemarkedsopplevelsen i Moskva er ganske internasjonal: her vil du finne boder dedikert til forskjellige verdensregioner, hvor de besøkende kan smake på et utvalg av tradisjonell festmat fra hele verden, fra belgiske vafler til tysk bratwurst.

GUM-Skating rink on Red Square in Moscow

3. Dresden: Tysklands eldste julemarked

Dresden, også kjent som “Firenze ved Elben”, kan skilte med det eldste julemarkedet i hele Tyskland, det såkalte Striezelmarkt, som kan dateres helt tilbake til 1434. Det ligger i hjertet av den vakre gamlebyen, på Altmarktplatz, og er omgitt av flere julemarkeder etter ulike tema som strekker seg opp til sentralbanestasjonen og Albertplatz. Et av høydepunktene er verdens høyeste julepyramide, og verdens største nøtteknekker. Mens du er i byen bør du passe på å smake på den lokale julestollen, en tradisjonell fruktkake laget av hakket kandisert og tørket frukt, nøtter og krydder, og dekket med melis. Du kan også få gjort unna litt av julehandelen: oppdag tradisjonelt håndverk som Plauen-blonde og tinn fra Freiberg. Hvis du er glad i autentisk håndverk, er dette en virkelig skattekiste.

Dresden Christmas Market view

4. Wien: et eventyr for familier

Wien bare elsker jul: om vinteren forvandles alle byens vakreste torg til magiske julemarkeder, og duften av julebakst og varm punsj setter stemningen overalt. Den fantastiske barokke arkitekturen gjør den eventyrlige atmosfæren komplett. En høy buegang med levende lys ønsker de besøkende velkommen ved inngangen til rådhusplassen, hvor du vil finne ikke mindre enn 150 boder med gaver, juletrepynt og håndverk, samt kulinariske godbiter med en sterk regional innflytelse, fra potetpannekaker og pepperkaker til ristede kastanjer. I år vil den legendariske bulevarden Ringstraße glitre av julelys, og for første gang blir det også både skøytebane og curlingbane. Hvis du reiser med barn, kan dere ta turen til Volkshalle ved rådhuset, der barna kan pynte pepperkaker, gjøre håndverk og skrive ønskelister. Barna vil også elske den “Fortryllende Rathauspark”, med ponniridning, karusell og mye mer!

Vienna Christmas Market

5. Paris: juleglamour og shopping i massevis

Paris er et ekte paradis for deg som liker å shoppe. Og Paris er ikke Paris uten litt glamour: hvert år blir de blendende lysinstallasjonene på den ikoniske shoppinggaten Champs Élysées sparket i gang av en kjendis. Årets lysdisplay blir sparket av den 22. november av Anne Hidalgo, Paris borgermester, og skuespiller Lily Rose Depp, sponsor av arrangementet. For mer julemagi i Paris, sjekk ut vinduene til de parisiske boutigene. Vinduene til Printemps og Galeries Lafayette vil henholdsvis bli innvilget av Nicole Kidman og Beth Ditto. Den perfekte måten å legge til en fortryllende berøring til shoppingen i Paris!

Galeries Lafayette Paris Christmas decorations

NO Christmas Markets Worldwide banner

Fortell oss hva du mener