Oppdag Radisson Blu-hotellenes hemmelige historier

1903

Noen ganger kan hoteller fremstå som så elegante og uberørte at vi glemmer at det skjuler seg fascinerende historier bak de flotte fasadene, luksuriøse lobbyene og vakre rommene. Hos Radisson Blu kan det ha skjedd noe historisk bak hver eneste dør, så la oss ta en liten reise gjennom historien med disse inspirerende historiene fra noen av Radisson Blu-hotellene. Hvem vet, kanskje du til og med lærer noe på veien!

Historisk veiskille i St. Petersburg

Det berømte Radisson Royal Hotel St. Petersburg, som ligger på hjørnet av gatene Nevskii og Vladimirskii Prospekts, har i mange år vært synonymt med luksus og eleganse. Hjørnebygningen ble bygget på slutten av 1700-tallet, og hele byens historie er sammenvevd med hotellets. I begynnelsen var hotellet et vanlig trebygg på én etasje. Men beliggenheten har alltid vært bemerkelsesverdig. Det såkalte "louse market", der hovedstadens fattige møtte opp for å finne arbeid, lå rett ved siden av. Krysset mellom de to gatene markerte også skillet mellom middelklassen og aristokratiet, som holdt seg på hver sin side av Vladimirskii Prospekt når de promenerte langs Nevskii Prospekt.

Under Pusjkin ble det bygget på en fjerde etasje. Gjestene som bodde her, ble behandlet som kongelige, og hotellets popularitet økte. Den kjente komponisten Glinka bodde for eksempel her etter en lang utenlandsreise i 1834. Leiligheten, som han delte med sin søster, var så stor at de hadde plass til tre flygler.

Under Sovjet-tiden var hotellet stengt, og restauranten ble gjort om til en kantine for arbeidere, til tross for den enorme størrelsen. Bygningen fikk tilbake sin tidligere glans i 2001, da Radisson gjenåpnet hotellet. Fasadene ble samvittighetsfullt restaurert basert på tegninger fra 1800-tallet, og interiøret ble designet i pakt med de korrekte standardene. I dag besøker nok fiffen i St. Petersburg nok en gang krysset mellom Nevskii Prospekt og Vladimirskii Prospekt.

Radisson Royal Hotel St Petersburg 18th century

Psst! Interessert i design? Hør mer om våre inspirerende designhistorier med Design Talks.

Under eiketrærne i Bratislava

I sentrum av byen, ved elven Donau, finner du den elegante, hvite fasaden til Radisson Blu Carlton Hotel Bratislava. Ryktet vil ha det til at det var her Jules Verne skrev ferdig de siste kapitlene i romanen "Den hemmelighetsfulle øya". Bygningens røtter strekker seg helt tilbake til 1200-tallet, da det lå et overnattingssted her. Fem hundre år senere lå det et større overnattingsted her, etter at stallene ble erstattet av et hotell som opprinnelig het «Under Tre Grønne Trær» (det vokste tre store eiketrær i det indre gårdsrommet).

Radisson Blu Carlton Bratislava

Opplev historien i Brussel

Det er ikke så mange hoteller som står på UNESCOs verdensarvliste, men  Radisson Blu Royal i Brussel er faktisk med. I hotellets atrium finner du et restaurert fragment av bymuren, datert til 1134. På den tiden var Brussel omkranset av en åtte meter høy mur. Radisson Blu Royal har vært vitne til mange viktige hendelser. For eksempel var det fødestedet for Den belgiske revolusjonen i 1830, som førte til delingen av Belgia og Nederland. Strengt tatt startet det hele på La Monnaie Opera House, et steinkast unna Radisson Blu Royal, under operaen La muette de Portici. Men operatilskuerne, fulle av romantiske, nasjonalistiske følelser, strømmet ut på torget foran hotellet, koordinerte planene sine og startet kampen for landets selvstendighet.

Radisson Brussels Atrium

En liten bit av Italia i Vilnius

Det eldste hotellet i Vilnius, Radisson Blu Royal Astoria Hotel, har alltid hatt en stille, avslappet stil. Det ble bygget på 1200-tallet der byens hovedgater møttes, akkurat der den lange veien fra Krakow endte opp. Og hotellet har aldri manglet gjester. Sent i middelalderen var Vilnius kjent som en av de mest fremgangsrike byene i Øst-Europa, og som et sted der mange vitenskapsmenn, humanister og arkitekter oppholdt seg. Etter at de italienske byggherrene gjenoppbygde hotellet, skiftet det eiere like raskt som en dollarseddel. Gjennom tidene har det vært eid av fremtredende mennesker i byen, inkludert en og annen borgermester. På 1800-tallet ble bygningen kjøpt av den velstående Algirdas Vagneris, som ga det navnet Hotel Italja. Sønnen hans, Vitoldas, gjennomførte en omfattende restaurering av hotellet og bygde på en fjerde etasje. Det var også da hotellet fikk sitt distinkte nybarokke utseende. Den stilen er fremdeles godt bevart i dag.

Radisson Blu Astoria facade

Flyktig rettferdighet i Nantes

Inntil for ikke så lenge siden hadde ikke den franske byen Nantes et eneste hotell i verdensklasse. Problemet ble løst i 2012, da det tidligere Nantes Palace of Justice ble bygd om til det staselige Radisson Blu Hotel Nantes. Palasset ble bygget på 1800-tallet. I tillegg til rettssalene huset det et gendarmerie (en fransk politistasjon) og et fengsel i en nærliggende bygning. I 1992 offentliggjorde det franske justisdepartementet at det skulle bygges en ny bygning til dommerne i Nantes, og Palace of Justice ble stående fraflyttet i en periode. Det var ingen enkel jobb å bygge det om til hotell. Samtidig har arkitektene gjort alt i sin makt for å bevare det kolossale byggets historiske utseende.

Radisson Blu Hotel Nantes facade

Islandsk heistur

Helt til slutt vil vi si noen ord om et beskjedent (sammenlignet med andre hoteller), men svært stolt reisemål i den islandske hovedstaden. I 2019 skal Radisson Blu 1919 Hotel Reykjavik feire sin 100-årsdag. Det ble tegnet av arkitekten Guðjón Samúelsson, og var opprinnelig et kontorbygg for det største dampskipselskapet på Island. Bygget hadde faktisk landets første heis. Og i 2005 ble bygget gjort om til hotell.

Radisson Blu Hotel Reykjavik 1919

Oppdag over 400 unike hoteller verden rundt med Radisson Blu!

Fortell oss hva du mener