Møter Med En Lykkelig Slutt

Har du hørt om Peak-End-regelen? Den bør du kjenne til hvis du vil løfte møtene dine til neste nivå.

Psykolog og nobelprisvinner Daniel Kahnemann har oppdaget at det vi husker fra en begivenhet er høydepunktet (Peak) og avslutningen (End). Lengden på begivenheten er ikke viktig. Så hvordan kan du bruke denne kunnskapen på ditt neste møte eller arrangement?

Lag et fantastisk høydepunkt

Sørg for at deltagerne har minst én ekstraordinær opplevelse i løpet av møtet eller arrangementet. De beste høydepunktene er de som har sammenheng med møtets formål.

Når du designer et fantastisk høydepunkt, kan du tenke på å lage følgende:

  • En forandrings-peak: Sørg for at deltagerne føler at de er med på å skape noe viktig og meningsfylt som kan forandre deres egen, firmaets eller verdens fremtid.
  • En lærings-peak: Sørg for at deltagerne lærer noe nytt og interessant.
  • En nettverks-peak: Sørg for at deltagerne får nye eller sterke forbindelser til andre deltagere. Prøv speeddating eller et sosialt arrangement.
  • En underholdende peak: Gjør noe morsomt med deltagerne. Prøv med spill, lek eller en morsom foredragsholder.

Lag en minneverdig avslutning

Hvis avslutningen er god, vil deltagerne dra hjem tilfredse og glade. En godt designet avslutning kan redde et halvdårlig møte, siden en lykkelig slutt omtrent kan få oss til å glemme resten, på samme måte som en overraskende eller intelligent slutt kan redde en halvdårlig film eller kriminalroman.

Når du designer en storslått avslutning, kan du tenke på å lage følgende:

  • En forandringsavslutning: Gi en oppsummering og konklusjon på beslutningene og resultatene fra møtet, og fortell deltagerne hvordan det vil påvirke deres eller firmaets arbeid.
  • En feel-good-avslutning: Lag en morsom, glad, energigivende og engasjerende avslutning som får deltagerne til å dra hjem i godt humør. Et glass champagne, musikk, gaveposer og varme håndtrykk hjelper.
  • En læringsavslutning: Få deltagerne til å oppsummere og reflektere over hva de har lært og hvordan de kan bruke det når de kommer hjem. Gi dem noe som kan hjelpe dem med å huske de viktigste læringspunktene, f.eks. et postkort, en video, en morsom rekvisitt eller en illustrasjon de kan henge på veggen.
  • En nettverksavslutning: La deltagerne gjøre noe sammen. Syng en sang, utfør en "energizer"-aktivitet eller gi hverandre high five.

Av Bo Krüger, møtedesigner, tilrettelegger, foredragsholder og forfatter, Moving Minds

Fortell oss hva du mener