Magiske og levende museer i Århus´ Gamle By

Den Gamle By - Den Gamle By i Århus er et levende museum som tar deg med på en spennende reise tilbake i tid

Århus er for mange kjent som en storbydestinasjon, men Danmarks nest største by har mye mer å by på. Bli med på et interaktivt dypdykk i historien i Århus’ Gamle By.

Spenn fast setebeltet i tidskapselen din og bli med på en reise tilbake i tid. Til H.C Andersens Danmark. Et bilde sier mer enn tusen ord, men et levende bilde slik som Den Gamle By i Århus sier det meste.

Myldrer av historisk liv

Visit Denmark, Den Gamle By - Besøker du Århus' Gamle By får du se en svunnet tid komme til live igjen

© Visit Denmark / Den Gamle By

Den Gamle By er Danmarks største friiuftsmuseum og består av 75 ulike bygninger. Sammen utgjør de ulike epoker, som spenner fra 1500 til 1970, og viser frem landets utvikling. Fra påske og helt til nyttår hvert eneste år blåser det et levende historisk sus gjennom denne sjarmerende byen. Her vandrer du gjennom smug og gater fra 1800-tallet sammen med datidens postbud, tjenestepiker og kusker, portrettert av skuespillere.

Det er nemlig det levende museet som gjør Den Gamle By til en enestående opplevelse. Med skuespillere som lever seg inn i fortidens roller skapes det en dynamikk du sjeldent glemmer. Slå av en prat med bakeren og lær mer om datidens matvaner, levert med replikker slik de var den gang da. Spør du pent får du nok smake på bollene også!

Kjernefamilien og kollektivliv

Den Gamle By - Gjenopplev det glade 70-tallet i Den Gamle Bys museer i Århus

© Den Gamle By

Men byen har også nyere historie å by på. Vandrer du inn i 1927-kvartalet kommer du til en «moderne» gammel by, med bensinpumper, elektriske kabler og fortau. Her kan du stikke innom Schou's Sæbehus, Danmarks største butikkjede på 20-tallet, og du kan lukte på den ikoniske parfymen 4711. Stikker du innom bokhandleren kan du fordype deg i danskenes favorittbøker eller bare slå av en prat med bokhandler Chr. Andersen.

I en annen del av byen tar du et sprang frem i tid og lander i 1974, en tidsperiode som viser et Danmark på vei opp og frem. Det handler om kjernefamilien, livet i kollektiv og dagliglivet og du kan stikke innom kvarterets mange butikker, jazzkroa eller speiderhuset for en annerleds opplevelse. Bydelen fra 1974 utvides stadig og det er spennende planer for området videre.

Leker og plakater

Utenom de levende museene som du finner spredt rundt i byen, finnes det også «vanlige» museer. Leketøysmuseet er ett av disse, hvor du finner intet mindre enn 5000 ulike leketøy fra 1600-tallet og frem til midten av 1900-tallet. Porselensdukker, damplokomotiv, mekaniske og hjemmelagde leker er bare noen stikkord for å beskrive den utrolige samlingen. En ting er sikkert, moro er det i hvertfall!

På det Danske Plakatmuseet kan du se nærmere på klassiske og mer moderne plakater, som viser alt fra politiske og kunstneriske motiver til kommersielle plakater. Det er en real skattekiste for den som er interessert i populærkultur. Ikke la deg lure av fasaden til bygget, som er en del av bydelen fra 1974, for innenfor dørene venter et topp moderne museum.

Århus byr på museumsopplevelser utenom det vanlige og alt dette finner du en kort 15-minutters gåtur unna Radisson Blu Scandinavia Hotel, Århus. Ta en tur innom fortiden i Den Gamle By og returner til et stilfullt, nyrenovert og innbydende hotell midt i sentrum av byen. Det er virkelig det beste av begge verdener.

Hovedbilde © Den Gamle By

Fortell oss hva du mener