Kom godt i gang med icebreakers

En liten, men viktig oppgave når det gjelder møteplanlegging, er å sikre et format der møtedeltakerne kommer godt i gang helt fra starten av. En icebreaker-øvelse kan være en god aktivitet for å lykkes med det. Men før du bestemmer deg for å bruke en icebreaker-øvelse, er det viktig at du forstår både hva slags is som skal brytes og hva øvelsen skal støtte oppunder og oppnå. Her er noen gode råd for å komme i gang samt hva du må tenke på:

Identifiser «isen»

Start med å avklare om møtedeltakerne:

- er forholdsvis likesinnede og homogene. Kanskje «isen» er representert ved at de ikke har møtt hverandre før.

- har stor variasjon i bakgrunn, f.eks. erfaring og kultur. «Isen» kan her være at de oppfatter hverandre forskjellig.

- er representanter fra forskjellige nivåer i organisasjonen. «Isen» kan muligens være at de har forskjellig status i organisasjonen.

- er en miks av innledere, eksperter og alminnelige deltakere. I så fall representerer «isen» muligens at noen av deltakerne spør seg: «Hvorfor skal jeg høre på deg?»

Hva skal øvelsen understøtte og oppnå?

Når «isen» er identifisert, er det mye enklere å definere hva formålet skal være. Noen icebreaker-øvelser støtter flere formål. Her er en rekke formål som kan være relevante for en icebreaker-øvelse:

- Hilse på hverandre

- Forberede til samarbeid

- Bygge opp tillit

- Skape god stemning og energi

- Skape fellesskap

- Forberede til faglig innhold

Lite, men godt

Start møtet med en enkel øvelse. Det kan være mange inntrykk og følelser i spill hos deltakerne når dagen starter. Pass derfor på å tilrettelegge øvelsen på en lett forståelig og enkel måte, så alle kan forstå og delta. Du kan støtte øvelsen med visuell tekst eller bilder (bruk flipchart eller powerpoint-lysbilde).

 

Blog-Post-Image-1100x720-02

Tenk utenfor lokalet

Undersøk hvilke muligheter som finnes på hotellet eller konferansestedet. Gå ut av møtelokalet og se om det kan finnes andre områder, ute eller inne, der det er en annen stemning, mer plass eller andre fysiske rammer som gjør at icebreakeren kommer til å fungere bedre.

Blog-Post-Image-1100x720-04

Benytt deg for eksempel av det naturskjønne Fornebu Park når du arrangerer møtet på Radisson Blu Park Hotel i Oslo.

Noe å holde fast i

For mange skaper det trygghet å ha noe i hånden. Vurder derfor en aktivitet som inkluderer et kort med et spørsmål eller noe som krever at man skal skrive noe eller løse en oppgave.

Fløyelshansker

Hva er du selv villig til å delta i? Husk at deltakerne kommer med forskjellig bakgrunn, erfaringer og holdninger til hva som er deres privatsfære. De opplever med stor sannsynlighet en icebreaker-aktivitet svært forskjellig. Et godt utgangspunkt er derfor alltid å ta utgangspunkt i seg selv.

Se 3 konkrete eksempler på icebreaker-øvelser her.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Ann Hansen, møtedesigner, tilrettelegger og konsulent, concept+competence.

Fortell oss hva du mener