3 stemningsfulle julemarkeder i Oslo

Christmas tree Oslo

Er du av de som trodde hovedstaden var en kald by? Da har du aldri opplevd Oslo i førjulstiden. Det skjer noe spesielt når det nærmer seg jul. Kanskje er det et lett dryss av snø som lyser opp i den mørke vinternatta, eller kanskje er det lysdekorerte gater og trær. Uansett hva som er grunnen til det, så blir folk litt lystigere til sinns og vennligere innstilt når det nærmer seg 24. desember. Oslo by er intet unntak, og med et mangfold av julearrangementer, er det kanskje hit du burde dra for å komme i stemning i år?

Julemarkedet i Spikersuppa

Frostrøyk fra varm pust i vinterkulda, lyden av skøyter som skraper mot is, mennesker som ler og prater sammen. Legg til lysdekorerte telt, lukten av gløgg som kiler i nesa, samt salgsboder på rekke og rad, da har du julemarkedet i Spikersuppa.

Belysningen på trærne i området setter en koselig ramme rundt markedet som perler seg langsmed Karl Johan. Gjør opplevelsen komplett ved å kjøp deg en varm kopp gløgg for å varme fingrene. Her finner du det meste av kunsthåndverk, men også spekemat, bakst eller andre godbiter å kose seg med underveis. Er du heldig, så kan det være du finner det lille ekstra som mangler under juletreet til dine nære. Som tidligere år er området rundt Wergeland-statuen dedikert til store lavvoer. Her kan du nyte et varmt måltid og noe godt å drikke. Husk også på å besøke julenissens hytte før du vender snuten hjemover.

Oslo Spikersuppa

Blå jul

Er du av dem som så varmt husker de gode gamle julemarkedene, hvor arenaen var gamle gymsaler og «bodene» var klappbord? Da burde du legge turen innom Blås julemarked. Godt plassert ved Akerselvas bredder ligger stedet som til vanlig byr på det meste vill fantasi kan tenke seg. Søndagskonserter med latinske rytmer fra Frank Znort, bingo, litteraturaften, ulike klubbkonsepter og konserter. Dette er bare noe av det som står fast på programmet. I tillegg til dette kan du hver søndag også få med deg klubbens søndagsmarked. Rundt juletider får markedet et tydelige julefokus og du er velkommen til julemarkedet hver søndag i advent. Markedet på Blå er for deg som liker ting som er retro, håndlagd eller originalt. For ikke én ting er likt noe annet her, med mindre du kjøper noe som kommer i par.

Tradisjoner i fokus

Norsk folkemuseums julemarked er kanskje det mest tradisjonsrike du kan oppleve av julearrangementer i Oslo. Mer stemningsfullt enn dette er det vanskelig å få det. I motsetning til ovennevnte markeder må du her betale inngangsbillett for å komme inn. Men det er verdt det. Her svinger nissekledde mennesker seg i lystig dans, lys støpes foran øynene på deg, og «made in china» kan trygt sies å være ikke-eksisterende på noe av det som selges. Følelsen du får av å vandre rundt er litt som å reise tilbake til gamle dager. I tillegg til selve markedet, kan du også oppleve blant annet konserter med sølvguttene, juleforestilling, gudstjeneste, ølbrygging og åpent fjøs. Kanskje frister et besøk til julenissens verksted eller ponniridning? Parkering i området kan være litt kaotisk, så det kan være lurt å ta bussen opp. Husk også på at det er kaldt ute, så kle godt på deg om du virkelig skal få utbytte for inngangsbilletten!

Christmas market photo by Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum

© Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Fra Radisson Blu Plaza Hotell, Oslo i sentrum, er veien kort til de forskjellige julemarkedene i hovedstaden. Uansett hva slags marked du foretrekker, så er sannsynligheten stor for at du finner noe du liker. Føl på stemningen eller kjøp unike skatter som bare venter på å havne under et tre. Det å komme i stemning til jul med så mye å velge mellom, er i hvert fall ingen utfordring. Da er det verre med valgets kvaler.

Christmas in Norway banner

Fortell oss hva du mener