Norsk Folkemuseums julemarked i Oslo

Norwegian Folk Museum Christmas Market photo by Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum

Gå førjulstiden i møte med koselige juleaktiviteter. Hos Norsk Folkemuseum i Oslo finner du både det tradisjonelle julemarkedet, samt utstillingen «En julefortelling: 1000 år med jul».

Det nærmer seg igjen den koseligste tiden av året. Selv om et mørkt teppe senkes over landet, skaper vi allikevel lys i mørketid. Hos Norsk Folkemuseum på Bygdøy betyr dette blant annet det årlige julemarkedet de to første helgene i desember.

Arrangementet er kjempepopulært, og det kan være lurt å kjøpe billett på forhånd for å slippe lang kø til billettluken. Det er mange som finner veien inn til førjulsparadiset på Bygdøy, alt fra barnefamilier til pensjonister, studenter og kjærestepar på jakt etter litt førjulsromantikk.

Innholdsrik førjulstradisjon

Folkemuseets julemarked har blitt en veldig viktig førjulstradisjon, og en av de største enkeltstående aktivitetene før julaften i Oslo. Godt over 25 000 besøkende fordelt på fire dager besøker arrangementet hvert år. Noe av det morsomste med å rusle rundt på Folkemuseet er de pyntede bygningene. Hundre år gamle hytter og hus i julepryd. Og det er vel kanskje ikke så rart at julemarkedet har blitt en stor suksess. Nisseverksted, juleteater, hestekjøring, ølbrygging og julesang av Sølvguttene er bare noen av trekkplastrene.

Norwegian Folk Museum Christmas children photo by Morten Brun

© Morten Brun

Går du som de fleste av oss rundt og grubler på årets julegaver? Da kan markedsbodene på julemarkedet kanskje hjelpe deg på vei. I over hundre boder finner du alt fra tradisjonsrik mat til tradisjonelle produkter. Det bugner av julepynt, dekorasjoner, røkelse, tekstiler, sukkertøy og annet julegodt. Alt det spesielle, morsomme, velsmakende og egenproduserte er like velegnet til å bli med hjem til eget hus så vel som pakkes inn i gave.

Christmas Market Oslo

Jul i utvikling

I tillegg til julemarkedet åpner museet en egen juleutstilling, «En julefortelling – 1000 år med jul». Kort sagt presenterer utstillingen ulike gjenstander knyttet til julen og juleforberedelsene våre. Det er faktisk ganske interessant å se med egne øyne hvordan ting har blitt gjort opp gjennom tidene. Utstillingen gir blant annet et innblikk i hvordan julen har forandret seg fra før den ble kristnet på 1000 tallet, via den norske tradisjonen som utviklet seg sterkt fra 1800-tallet og frem til i dag.

Dagens julefeiring er sammensatt av elementer fra det gamle bondesamfunnet, av borgerskapets tradisjoner på 1800-tallet og etterkrigstidens kjøpekultur. Derfor er det ekstra artig å få noen smakebiter av hvilke juleforberedelser man hadde i «gamle dager». Hvordan feiret man egentlig julaften og romjulen i hedensk tid? Og kan du se noen likhetstrekk med den julen du selv feirer?

Christmas market food photo by Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum

© Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Utstillingen legger også vekt på å vise frem ulike gjenstander knyttet til julemarkeringen. De er noe ganske annet enn det vi i dag forbinder med jul. For hva kan egentlig en børse, en kuklave eller et fiskegarn fortelle om jula? Svaret får du ved å besøke Norsk Folkemuseum i desember.

Planlegger du å dra på julemarked i Oslo, er Radisson Blu Park Hotel, Oslo et utmerket valg. Du kommer deg enkelt til Folkemuseet med bil på under ti minutter.

NO Christmas Markets Worldwide banner

Coverbilde © Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Fortell oss hva du mener