Gi presentasjonen et løft!

Det mest brukte formatet til formidling av informasjon på møter er fortsatt de gode, gamle lysbildene – enten du bruker PowerPoint, Keynote eller det gamle Prezi.

Det er stor forskjell på hvordan vi optimerer læringen og hvordan vi lærer best. Dette kan også overføres til hvordan du kan lage fantastiske presentasjoner ved hjelp av lysbilder. Til syvende og sist sikrer du at budskapene blir levert, hørt og forstått på en optimal måte, slik at deltakerne på møtet virkelig lærer noe.

Det stiller naturlige krav til presentasjonen for å sørge for at den nye kunnskapen deltakerne får kan bearbeides, lagres og benyttes. Her har du noen enkle og effektive huskeregler som er enkle å ta i bruk på din neste presentasjon, slik at deltakerne får en mye bedre læringsopplevelse.

5–24–18-regelen

5 – fordi

Arbeidshukommelsen vår bearbeider informasjon i biter. Den kan fordøye mellom 5 og 9 informasjonsenheter av gangen uten å bli overbelastet og nærmest slå seg av. Dette varierer selvfølgelig fra person til person, men for å sikre at deltakerne kan huske all informasjonen i et lysbilde, bør du bruke maks. 5 informasjonsenheter per lysbilde. Husk at informasjonsenhetene både kan være tekst i punktformat, bilder, figurer eller en kombinasjon av disse.

18 – fordi

18 er det antall minutter som du maksimalt kan snakke i én omgang. Forskning viser at man kan lytte konsentrert i ca. 18 minutter. De første minuttene stiger oppmerksomheten som regel markant, og den opprettholdes i ca. 12 minutter. Deretter går det raskt nedover. Du bør derfor sørge for å ha variasjon på dette punktet for å bryte opp rytmen. Å involvere deltakerne er alltid en god måte å skape forventning og fornyet oppmerksomhet på. Et kort minimøte med sidemannen i kun 2 minutter kan gjøre underverker. Deretter kan du fortsette med presentasjonen i en ny 18-minuttersperiode hvis du har behov for det.

More power to your point graph

24 – fordi

Bruk minimum skriftstørrelse 24, så overholder du enkelt regelen om 5. Da er det nemlig ikke plass til mer enn 5 punkter. Skrifttypen på et lysbilde må være enkel å lese – også for deltakerne bakerst i rommet. Bruk én av følgende anbefalte fonter:

  • Verdana
  • Arial
  • Franklin Gothic Book

Skap en helhetlig presentasjon

Du bør se presentasjonen ut fra disse tre elementene slik at den skaper en helhet:

Nr. 1 Selve presentasjonen på skjermen/lerretet. Utforming, farger, bilder og figurer må henge sammen.

Nr. 2 Støtteark. Tenk over hvordan det trykte utgaven av presentasjonen som deles ut fysisk eller digitalt, skal se ut – skal den f.eks. inneholde noe annet?

Nr. 3 Fremførelse. Unngå å lese opp teksten på lysbildene. Bruk i stedet lysbildene som et utgangspunkt for det du vil si. Lysbildene skal skape forståelse og læring hos deltakerne – ikke være et manus.

Denne artikkelen er utviklet i samarbeid med Ann Hansen, møtedesigner, tilrettelegger og konsulent, concept+competence.

Hvert møte er en ny historie, og du kan alltid regne med vår hjelp for å fortelle din uansett hvilket av hotellene våre du velger til det neste møtet eller arrangementet. Finn et møtested

Hva andre mener

  1. Stein Bratland

    Enkle, gode regler som det syndes ofte mot. - Så enkelt, men likevel vanskelig å gjennomføre.
    Imponerende enkelt.

Fortell oss hva du mener