Fremtidens bærekraftige hotelldesign

Senere denne måneden skal Storbritannias største unge talenter innen design, ingeniørkunst og konstruksjon hedres når vinnerne av "Hotel Underground"-konkurransen med James Bond-tema kunngjøres. Konkurransen ga skoleungdom i oppgave å lage en design og en 3D-modell av et hotell til den fiktive spionen.

 

Vi i Radisson Blu er glade for å kunne støtte konkurransen med vår unike bærekraftutfordring "Think Planet", som utfordrer lagene til å utvikle innovative løsninger som oppmuntrer gjestene på Hotel Underground til å være mer miljøbevisste og eliminerer avfall på hotellrommene og fellesarealene.

 

Think Planet ble lansert i 2012 og er vår forpliktelse til å redusere energiforbruket med 25 % i løpet av fem år.

Bronwynn

Nå som konkurransen nærmer seg slutten og regionvinnerne avsløres 7. november, vil vi gå dypere inn på temaet bærekraftig hotelldesign. Vi benyttet sjansen til å snakke med industridesigneren Bronwynn Welsh, eier av Doos Architects – et boutique-designbyrå med base i Stockholm, som har stått for designen av flere Radisson Blu-hoteller i Europa.

 

Hva inspirerte deg til å begynne med reiseliv, arkitektur og design?

Da jeg var liten, var legoklosser en av yndlingslekene mine. Jeg minnes med glede hvordan en byggekloss kan bli til hva som helst – en pyramide, et slott eller drømmehuset. Da jeg ble eldre, vokste lidenskapen for byggeklosser og bygninger, og jeg begynte å oppdage og utforske nye steder, fra katedraler og kjøpesentre til husene til vennene mine – og jeg begynte å se hvordan rom og form gir mening til omgivelsene.

 

For å forstå reiselivet må man forstå meningen av ordene "å oppholde seg". Et oppholdssted er et sted en person kan identifisere som et hjem ved å gjøre det til et komfortabelt sted å være. I dag er hoteller nettopp dette. Et midlertidig hjem der gjesten føler seg spesiell og velkommen, og der alle behov og forventninger blir innfridd.

 

Hoteller blir ofte undervurdert, de er komplekse: Det er et bygg i konstant bevegelse og aldri stengt, et inspirerende sted der gjestene trenger ro og komfort, og en arbeidsplass der personalet må ha best mulige forhold for at gjestene skal trives.

For ikke å glemme at alt dette må løses innenfor et visst budsjett og en viss tidsramme, uansett om det dreier seg om et nybygg eller en renovering. Dette er utfordringer jeg liker å påta meg, og i samarbeid med kunden komme frem til den beste løsningen.

 

Når begynte du å tenke på bærekraft, og hvordan har disse ideene kommet inn i arbeidet ditt gjennom årenes løp?

I dag lever vi i et forbrukersamfunn og tar komfort for gitt. Bærekraft kommer av at vi har innsett at vi ikke kan fortsette å leve med et overforbruk av begrensede ressurser på en overbefolket jord. Bærekraft blir derfor synonymt med en bedre verden.

 

Med global oppvarming og mangel på materialer bruker vi stadig mer nyskapende løsninger når vi designer bærekraftige hotellmiljøer. I begynnelsen var dette begrenset av utvalget av produkter og materialer, og det gjorde virkelig at designerne måtte finne de mest innovative løsningene. Høyere krav har ført til større utvalg av produkter, og i dag er det blitt regelen i stedet for unntaket.

EastMidlands

Hvilke endringer i tilnærminger har du sett når det gjelder bærekraftig hotelldesign de siste årene?

Inventarleverandører blir stadig mer bevisste på å sikre at produktene er miljøvennlige ved å bruke fornybare materialer, mens baderomsleverandører leverer produkter som reduserer vannforbruket. Byggherrer fokuserer også mer på miljøet ved å oppnå BREEAM-sertifisering (Europa) eller LEED-sertifisering (USA) for byggene sine.

 

Når du ser fremover mot det neste tiåret, hvor ser du for deg at reiselivsbransjen befinner seg når det gjelder bærekraftig design?

For meg handler det om forbrukernes krav – gjestene forventer nå at hotellene tar bærekraft på alvor. Som jeg sa tidligere, er det nå blitt regelen i stedet for unntaket. Bærekraft står høyt på agendaen til hotelloperatørene, og som følge av det er de i ferd med å innse at de må gjøre sin del for å minimere miljøbelastningen. Samtidig får de økonomiske fordeler ved å redusere vannforbruket og spare energi, siden dette fører til lavere driftskostnader på lang sikt.

 

Hva er de største utfordringene når det kommer til bærekraftig hotelldesign?

Den største utfordringen er å oppnå ZEB-status (nullenergi-bygning) for renoverte eller eksisterende bygg. Det er et netto energiforbruk på null, noe som betyr at den totale mengden energi som brukes av bygningen på ett år er omtrent lik mengden fornybar energi som skapes på stedet.

 

Flere og flere nye bygninger er laget for å oppnå denne statusen, men det krever en større oppstartsinvestering, noe som naturligvis kan være et problem.

 

Hvor sannsynlig er det at hoteller kan finne en balanse mellom å investere i miljøet til planetens beste, og sitt eget sluttresultat?

Hotelloperatører går virkelig foran når det gjelder bærekraft ved å sette bedre miljøstandarder for både gjester og ansatte, og skaper med det en arv til fremtidige generasjoner. Bærekraft kan også være et kraftig markedsføringsverktøy, og det er viktig for merkevareidentitet og å skille seg ut.

GothenburgRiverside

Har du sett noen nyskapninger innen bærekraftig hotelldesign som har imponert deg spesielt mye?

Ett ord: Takhager! Fordelene er uendelige. De reduserer energiforbruket ved å absorbere varme og fungere som isolator for bygninger, noe som igjen bidrar til å redusere luftforurensningen og utslipp av drivhusgasser. Det naturlige miljøet kan ha en positiv innvirkning på helsen til folk, for ikke å snakke om at de forbedrer livskvaliteten og er et habitat for mange biologiske arter. En takhage er også et fantastisk tillegg til fellesarealer i et område, og kan være en enestående oase og "naturopplevelse" midt i en travel by.

 

Hvor enkelt/praktisk er det å kombinere radikal design med de dagligdagse behovene/praktiske gjøremålene til et funksjonelt hotell?

Det blir i alle fall enklere – ettersom leverandørene tilbyr flere og flere bærekraftige produkter, blir det mulig å spesifisere ting som er både bærekraftige og som passer til de dagligdagse behovene og praktiske gjøremålene til et funksjonelt hotell. I dag må man ikke lenger inngå kompromiss når man skal forsøke å kombinere design, funksjon og bærekraft.

Chair Lobby Goth

Hvilken av designene du har jobbet med for Radisson Blu liker du best, og hvorfor?

Det må være Radisson Blu Riverside Hotel i Göteborg. Designkonseptet har et urbant, eklektisk tema som er inspirert av beliggenheten på Lindholmen, og fokuserer på vitenskap og teknologi såvel som arven etter skipsbyggingsperioden. Det er veldig givende å lese alle de positive anmeldelsene fra gjestene om hvor godt de trivdes under oppholdet der.

Fortell oss hva du mener