Fremragende design ifølge Cathy Martin

Hva gjør en bestemt design "fremragende"?

Det spørsmålet kan være overraskende vanskelig å svare på, så vi valgte å gå til de profesjonelle for å få noen svar. Vi spurte de fem medlemmene av juryen i "Design ditt eget ikon"-konkurransen vår om å hjelpe oss med å analysere nøyaktig hva som kreves for at en design skal gå fra "god" til ""fremragende".

Denne uken snakker vi med det andre medlemmet av juryen vår, Catherine Martin. Hun er redaktør i Sleeper Magazine og mener det gamle prinsippet om at produktdesign bør være basert hovedsakelig på tiltenkt bruksområde er svært relevant den dag i dag. Hennes erfaring som redaktør og interesse for designprinsippene vil hjelpe oss med å snevre inn konkurransen.

Nedenfor får du vite mer om Catherines profesjonelle meninger om hva som utgjør fremragende design!

Hva mener du er kjennetegnene på fremragende design?

Funksjonalitet, estetikk og slitestyrke – i den rekkefølgen! Det gamle prinsippet om at form skal følge funksjon – produktets design skal i hovedsak være basert på det tiltenkte bruksområdet – er like relevant i dag som da det ble innført på slutten av 1800-tallet. Fremragende design må finne en balanse mellom disse elementene. Ikke design for designens skyld.

 

Hva er elementene i fremragende design?

Et ikonisk møbel som Arne Jacobsens Egg-stol har alt. Den unike formen gir den en sterk identitet, samtidig som den er fleksibel nok til å passe like godt på en hurtigmatrestaurant som på et femstjerners hotell. Og Egg-stolen er naturligvis funksjonell. Det faktum at den fortsatt er i produksjon over 50 år senere, er et bevis på dette.

 

Hva tiltrekker deg først når du ser et møbel? 

Personlig liker jeg rene, klare linjer. Jeg er stor tilhenger av minimalisme, så jeg liker design som er redusert til kun de strengt nødvendige elementene, uten noen overflødige innslag. "Less is more."

Chair+window (1)

Hvilken rolle spiller farger i møbeldesign?

Farge spiller en viktig rolle i møbeldesign. Det kan endre vår oppfatning av noe. Sterke og klare farger kan forvandle en ordinær stol til et signalmøbel, mens fargerike innslag i form av puter, pyntesnorer eller bein kan tilføre særpreg til et ellers nøytralt møbeltrekk.

 

Hvor viktig er fargevalg i møbeldesign?

Fargevalg kan ha avgjørende betydning i kommersielle lokaler som et hotell. Kraftige farger og mønstre fungerer godt på møbler som er i stadig bruk i fellesrom, siden de uunngåelige flekkene ikke blir like iøynefallende. Som sagt, det handler om funksjonalitet og tiltenkt bruksområde. For eksempel vil en stol trukket med elfenbenshvit silke være svært vanskelig å holde ren dersom den står i en hotellobby. På den måten er fargevalg svært viktig.

Kom tilbake neste uke, når vi stiller de samme spørsmålene til neste medlem av designjuryen vår og utforsker videre de mange sidene ved design! Husk å dele designen av ditt eget unike ikon fra konkurransen med oss på Instagram og Twitter med  #RadissonBlu!

Fortell oss hva du mener