Byprofil: Kreativiteten blomstrer i Riga

Det siste årene har Riga blitt et kreativt sentrum på alle måter. Kunstnermiljøet blomstrer og tiltrekker seg flere og flere unge talenter som omdefinerer kreativitet og tar i bruk moderne, digitale løsninger. Leieprisene er rimelige og det finnes mange ledige boliger, så det er enkelt for kunstnere og kreative sjeler å etablere kontorfellesskap der nye ideer og prosjekter kan utvikles. Dessuten kan Latvia skryte av å ha en av Europas raskeste internettforbindelser. Levekostnadene er lavere enn i de europeiske nabolandene, og med den vakre naturen som omgir byen – furuskoger og herlige vann og strender – byr byen på en perfekt balanse mellom arbeid og fritid.

Latvia har en lang kunstnerisk og kulturell tradisjon, og har blant annet den tetteste forekomsten av Art Nouveau-arkitektur i hele Europa. Men det handler ikke bare om antall gallerier, museer og teatre – byen er fylt av en spesiell energi for tiden, skapt av kreative fellesskap som møtes og utveksler ideer på tvers av generasjoner og interesser.

Rigas kulturmiljø kombinerer det tradisjonelle og det moderne uten anstrengelse, og vi ønsker å rette søkelyset mot denne spennende delen av byen. Gled deg!

Kalnciema-kvartalet

Trearkitektur, gallerier og lokale markeder 

Kalnciema-Quarter-Collage

Det sjarmerende Kalnciema-kvartalet består av romantiske trehus, spesielt på vestbredden av elven, som er viktige innslag i den europeiske arven innen trearkitektur. Før i tiden beskyttet Rigas steinmurer byen mot angrep utenfra. Da var det forbudt å bygge steinhus innenfor murene, slik at innbyggerne kunne brenne husene for å hindre eventuelle erobrere i å bosette seg. Området ligger bare 20 minutter fra sentrum, og er vel verdt et besøk, ikke bare for den fantastiske arkitekturen, men også markedet og de kulturelle begivenhetene. Hver lørdag er det et flott marked på stortorget med boder som selger håndlagde og hjemlagde produkter fra lokale bønder, restauranter, håndverksbryggerier og designere. Om sommeren opptrer både lokale og internasjonale artister på utendørsscenen, hver torsdag fra kl. 17-23. For familiens yngste anbefaler vi aktivitetene for barn i den vesle eplehagen midt på torget. Kunstelskere kan finne mange små, interessante gallerier i strøket, for eksempel Mākslai vajag telpu, latvisk for "kunst trenger plass". Det oppstod som følge av frustrasjonen til en gruppe kunstnere i forbindelse med den forsinkede åpningen av det lenge etterlengtede ‘Modern Art Gallery’.

Miera iela

Hipster-himmelen

Miera-Iela-Collage

Miers kan oversettes til "avslappet" eller "fredelig", og det er et av stedene i byen som fortiden opplever litt av en fornyelsesprosess: Flere og flere unge forretningsdrivende og kunstnere etablerer seg her, og strøket er preget av en bohemsk, særpreget stil. Her finner du gater med en romantisk, utemmet sjarm, en rekke kunsthåndverksbutikker og kunstgallerier, foruten en sjokoladefabrikk og et museum. Selv om du finner både ekspertbaristaer, lokale håndverksøl og hjemmebakte kaker her, er det ingen grunn til bekymring – det er ikke kun hipsterterritorium! Et livlig område som kombinerer historie med en ny energi som morsom å utforske.

Kaņepes kultursenter

Kunstsentrum

Kanepe

Et kvarters spasertur fra Miera finner du en rustikk bygning som alltid har hatt en viktig rolle i byens kulturhistorie. Den var et viktig sosialt møtested for tysk-baltiske og russiske aristokrater og en favoritt blant studentene ved byens kunstakademi. I dag viderefører bygningen sitt rykte som et viktig sentrum for kunstneropptredener, filmvisninger og foredrag samt alternative band, DJ-er og musikere. Et flott sted å møte venner og få med seg et av de mange kulturarrangementene mens man nyter en lokal øl.

Spīķēri-distriktet

Ombygde lagerbygninger

Spikeri

Sentralmarkedet i Riga hevdes å være Europas største marked og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Men Spikeri-distriktet har enda mer å by på: De mange historiske lagerbygningene, enkelte bygget allerede på 1500-tallet, er renovert og bygget om til livlige og trendy møteplasser, samtidig som det historiske preget er ivaretatt. Lagerdistriktet huser i dag mediesentre, konsulentfirmaer, kunstkafeer og et moderne kunstsenter. Her finner du mange ulike arrangementer, blant annet byens største loppemarked i sommersesongen.

Berga Bazārs

Elegant og sofistikert

Berga-Bazars-Collage

Mange av Rigas bydeler får mye oppmerksomhet for tiden og opplever byfornyelse og gode vilkår for et voksende miljø av kreative talenter, men Berga Bazārs har allerede gått videre fra dette stadiet. Som et av de mer etablerte bydelene imponerer det med eleganse og skjønnhet, og en fin kombinasjon av shopping- og boligstrøk. Det ble bygget av en av Latvias første moderne utbyggere på begynnelsen av 1900-tallet, med mål om å skape fotgjengervennlige, landsbyaktige enklaver inspirert av 1800-tallets arkader. Det er fullt av romantiske buer og stille hjørner, hyggelige steder å få kjøpt mat og drikke, eksklusive designforretninger og mye mer. Perfekt for en rusletur eller en pause fra sommersolen i skyggen.

Kreative fellesskap

"Come together…right now"

Creative-Communities-Picture

Rigas mange kreative unge har skapt en rekke fellesskap der frilansere kan møte hverandre og utveksle tanker og ideer. Ett av dem er Techhub, som ligger midt i den idylliske gamlebyen og er et utgangspunkt og en base for gründere.Et annet er  The Mill, som organiserer seminarer og foredrag. Birojnica ligger i Berga Bazars og er et mer klassisk samarbeidsprosjekt. Det begynte i 2011, da økonomiske nedgangstider tvang mange innen kreative yrker til å begynne som frilansere. Mange av dem trenger et sted å arbeidet utenfor hjemmet, og Birojnica tilbyr kontorfasiliteter som skrivere og wifi, i tillegg til å være vertskap for seminarer og foredrag. Māmu (latvisk for "mor") har en mer sosial vinkling: Det tilbyr arbeid og rettferdig lønnsnivå for arbeidsløse mødre som ønsker å gi utløp for sine kunstneriske sider.

Barberer-feber

Skjegget vender tilbake

Barber-Picture

Som mange andre storbyer opplever Riga for tiden et stort comeback for barberere. En av Rigas beste er Wood Religion, som ikke bare skiller seg ut gjennom det elegante interiøret med trefliser og Chesterfield, men også den profesjonelle servicen. Hvis du har lyst på en luksuriøs opplevelse og ønsker å få skjegget stelt av virkelige eksperter mens du nipper til et glass whiskey, er dette stedet for deg. De som ønsker en mer uformell atmosfære, vil kanskje foretrekke Knockout, som tilbyr klipp med kreative navn som Razorblade, Flat Top og vår personlige favoritt Scam Boogie.

Vekket noe av dette interesse? Hvis du har lyst på en smakebit av Rigas spennende kreative side, er Radisson Blus tre Riga-hoteller perfekte baser å utforske byen fra.

Fortell oss hva du mener