Besøk noen av Norges vakreste sandstrender

Orrestranda Beach near Stavanger Norway -source-Shutterstock

Planlegger du en tur til Stavanger i sommermånedene? Da kan du forvente å finne lange, hvite sandstrender lik de som finnes i varmere, sydligere strøk. Et lite stykke utenfor Stavanger sentrum ligger noen av Vestlandets og Norges vakreste sandstrender, Jærstrendene. Selv om temperaturen i vannet ikke er den høyeste, vil du bli overrasket over at du faktisk befinner deg i Norge når du besøker disse strendene. De strekker seg til sammen hele 70 km langs kysten, hvor store deler er vernet for å ta vare på den skjøre og unike naturen og landskapet.

Orrestranden

Blant Jærstrendene ligger blant annet Norges lengste sandstrand. Den går under navnet Orrestranda, og området består av nesten 5 kilometer med lys, finkornet sand, sanddyner og et bakdynelandskap som inneholder er variert planteliv. Hit kommer folk for å bade og sole seg i varmen, i tillegg til å surfe og utforske landskapet med en gåtur i den friske sjølufta. Det er ikke lov å campe, sykle eller plukke blomster på området, og heller ikke ridning eller motorisert ferdsel er lov. Derfor kan du forvente en rolig og idyllisk atmosfære om du besøker Orrestranda.

Surfer på Solastranda Stavanger Norway - source-Shutterstock

Dersom du er interessert i natur og friluftsliv, kan du ta deg turen opp til Friluftshuset. Det er Rogalands eneste skreddersydde hus med frilufts- og naturinformasjon for hele Jæren, og ligger bare et par hundre meter ovenfor stranda. Her kan du blant annet finne ut mer om fuglelivet i området og hvordan sanddyner blir til, i tillegg til nyttig informasjon om hvilke turer du kan begi deg ut på i løpet av sommeren.

Borestranda

En annen stor sandstrand er Borestranda, som også strekker seg rundt 3 kilometer. Omtalt som «Best i Norge for surfing» finner du også her store muligheter for surfing og vannsport. Dette er i tillegg en av strendene Surfschool holder kurs på, så sjekk ut om de har noen kurs planlagt her under ditt opphold. Området er også populært for turgåing og ridning, så her er det mye å se og gjøre.

Folk nyter sommerværet på Borestranda - source-shutterstock

Solastranden

En av de mest kjente strendene i området er den 2,3 kilometer lange Solastranden. Den har perfekt beliggenhet ved Stavanger lufthavn, ikke lange kjøreturen fra Stavanger sentrum, og det er nok noe av dette som gjør den så populær. Kåret til Norges vakreste av Femina.no og verdens 6. beste av den anerkjente britiske avisen Sunday Times, er dette definitivt en strand som fortjener et besøk. Det er i tillegg langgrunt, så her kan du enkelt ta barna med i havet uten bekymring.

Det er ikke bare sol og bad Solastranden byr på. Sammen med de andre Jærstrendene, er dette et veldig populært område for vind- og vannsport. Hvert år arrangeres blant annet Norgesmesterskapet i brettseiling her grunnet de fantastiske forholdene. Surfing er også veldig populært, og sommeren tilbyr mindre, fine bølger, perfekte for nybegynnere. Det arrangeres surfekurs i området året rundt i regi av Surfschool, hvor de veksler på hvilken av strendene de holder til på, og dette er en av dem.

Radisson Blu Atlantic, Stavanger view

Dette er bare et utvalg av vakre sandstrender som befinner seg langs kysten i Stavanger. Du er garantert å finne en som passer deg perfekt, enten du er ute etter sol og bad, vannsport eller turmuligheter. Overnatter du på Radisson Blu Atlantic Hotel, Stavanger har du enkelt adkomst til strendene via en bil- eller togtur på rundt 30 minutter.

Fortell oss hva du mener