Aurora Borealis – Nordlyset som lokker

Tusentalls turister trekker hvert eneste år til Norge for å oppleve det fascinerende fargespillet som lyser opp himmelen i nord. Hva er det egentlig med nordlyset?

Det er ikke uten grunn at Nord-Norge har en egen avis som bærer navnet «Nordlys». Er det noe sted i verden hvor dette fenomenet viser seg oftere enn noe annet, så er det nettopp i denne landsdelen.

Hva er nordlys?

Nordlyset oppstår når elektrisk ladede partikler slynges fra solen og kolliderer med gassene i jordens atmosfære. Noen ganger kan det være blågrønt, mens det andre ganger er nesten rødlilla. Disse fargeforskjellene oppstår på grunn av at partiklene kolliderer med ulike gasser, som igjen er avhengig av hvor langt oppe i atmosfæren kollisjonen skjer. Jo nærmere jorda kollisjonen skjer, jo kaldere er fargen.

Myteomspunnet

Når det glidende lyset i rødt, gulgrønt eller blålilla danser over himmelen, ser det nesten ikke naturlig ut. Derfor er det kanskje heller ikke så rart at det har oppstått mange legender omkring nordlyset. Noen har trodd det var et tegn fra Gud, andre at det var et varsel om forestående fødsler. Det er også de som tror det var nordlyset og ikke regnbuen vikingene refererte til da det var snakk om «Bifrost». Dette var broen mellom gudeheimen og jorda. Døde kvinner, spesielt jomfruelige sjeler, var en annen ting nordlyset var knyttet opp mot. Samene trodde fenomenet kunne tilkalles om det var tvistemål og brukte det også som symboler på sine runebommer. Navnet de hadde på det var Guovssahas, «det hørbare lyset».

Lyden av lys

Navnet samene ga nordlyset viser til den knitrende lyden mange mener nordlyset gir fra seg. Dette er ikke noe som vitenskapelige instrumenter har klart å måle frem til nå. De mange utsagnene om dette gjør likevel at det må være noe i det. Når lyset henger over 100 km over bakken er det vanskelig å tenke seg til at vi hører noen lyd herfra. Det som derimot er bevist, er at det ofte ledsages av et kraftig felt av elektrisitet som kan registreres fra bakken. Lyden mange hører kan derfor kanskje stamme herfra.

Opplev nordlyset

Den beste måten å oppleve nordlyset på er å komme seg til et sted langt unna lyskilder. Slik får du helt uforstyrret nyte den fargerike dansen over kveldshimmelen. Bor du på Radisson Blu Hotell, Tromsø kan du i traktene rundt få tilgang til naturressurser som er perfekte for spennende turer. Aktører i området tilbyr det som kalles nordlyssafari med skuter eller hundeslede hvor du tas med ut av byen og bort fra bylyset. Underveis får du høre historier, i tillegg til fakta både om nordlyset og Tromsø. Alt som står mellom deg og lysfenomenet er vidåpen himmel.

Har du sett nordlyset?

Fortell oss hva du mener