Arkitekturrevolusjonen i Oslo

Løft blikket opp fra asfalten og oppdag en arkitektonisk perle av en by. Her er noen av godbitene du ikke må gå glipp av!

Noe av det beste med å rusle rundt i en stor by lik vårt lands hovedstad, er de enorme byggene. Bygg som vitner om forgangne tider, om historie og sjel. Store forseggjorte mursteinsbygg med ornamenter og figurer preger byen og menneskene i den. Det er ikke til å komme utenom at arkitektur er viktig for bybildet. I nyere tid har arkiteturen preget videreutviklingen av byen og resultatet er prisbelønte og anerkjente praktbygg, anbefalt av internasjonal presse så vel som norske eksperter.

Gå ikke glipp av disse:

Oslo Plaza

En by med respekt for seg selv trenger skyskrapere og høyreiste konstruksjoner. Oslo skuffer ikke, og disker opp med Radisson Blu Plaza Hotell, Oslo. Bygget oppført i betong med rasterfasader i speilglass gjør Plaza til Nord-Europas høyeste og landets største hotell. Med 37 etasjer og en helt unik utsikt over Oslo og Oslofjorden er praktbygget en severdighet i seg selv. Du kan ta den utvendige glassheisen opp til 110 meter over bakken. Her finner du 34 Restaurant og skybar, noe som gjør oslohotellet til en yndet destinasjon for både byens innbyggere og tilreisende turister.  

Det kongelige slott

Når man snakker om Oslo og viktig arkitektur, kommer en ikke utenom Det kongelige slott på Bellevue-høyden ved enden av Oslos hovedgate, Karl Johan. I tillegg til å være et av landets viktigste enkeltbygg er det også et svært viktig symbol for Norge etter 1814. Den norske kongefamiliens hovedresidens er unektelig med på å gi hovedstaden sjel og personlighet. Det gulfargede bygget består av tre fløyer i nyklassisistisk stil, oppført i pusset teglstein. Det har naturlig nok blitt gjennomført flere moderniseringer og utbedringer på bygget opp gjennom årene, spesielt i forbindelse med tronskifte.

Byggearbeidene startet i 1824, men slottet ble ikke innviet før i 1849 av Kong Oscar I. Bygget er rikt på historie så vel som arkitektur, og holder åpent for omvisninger om sommeren.

Operahuset i Oslo

Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika har unektelig fått stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Huset er tegnet av arkitektene hos Snøhetta, etter at de vant en arkitektkonkurranse i år 2000. Firmaet er forøvrig det samme som er kjent for å designe det nye biblioteket i Alexandria. Det er derfor kanskje ikke så rart at praktbygget innerst i Oslofjorden har fått mange priser siden den høytidelige åpningen 12. april 2008. Blant annet ble Operaen kåret til verdens beste kulturbygg under "World Architecture Festival" i Barcelona samme år.

Operaen som ble fredet av riksantikvaren i 2012 har vært med på å øke nivået på norsk arkitektur. Den har vært med på å sette Oslo på kartet hva arkitektur gjelder, og har på mange måter fungert som en katalysator for videre utvikling.

Operakvarteret - Barcode

Godt synlig fra Operataket ligger Barcode. Stripen av rad på rad med høyreiste bygg beviser at selv funsjonelle stramme bygg kan være visuelt pene. Området som også kalles Operakvarteret gir en assosiasjon til strekkode, og ikke uten grunn. Snur du ryggen til fjorden og vender deg mot vest, ligger de smale høyhusene side om side, akkurat som en strekkode. Med hensikt ligger det arkitektonisk og byggeteknisk barcodeprinsipp til grunn, hvor man forsøker å lage strukturer, gjerne på bygninger, for å får det til å likne et strekkode-design. Visuelt sett er dette en svært lekker måte å gjøre det på. Bygningene er av ulik størrelse og bredde, hvorav det høyeste er 22 etasjer. Byggene står tett i tett, med små mellomrom mellom hvert bygg, og med muligheter for gjennomsyn til Oslofjorden.

Foruten de nevnte byggverk er Oslos mange gater krydret med utallige perler og kjente bygninger. En sightseeing i byen og områdene rundt hovedstaden byr på flotte visuelle opplevleser. Ta for eksempel turen innom Akershus festning, Stortinget eller Frogner Hovedgård. For mer moderne arkitekturopplevelser kan man nevne Mortensrud kirke, Dansens hus, Arkitekturmuseet, den nye Holmenkollen og Oslo International School. Sistnente ligger geografisk sett rett utenfor Oslos grenser, men beskriver allikevel byens arkitektoniske utvikling de siste tyve årene. Utviklingen i Oslo gir hint om at norsk arkitektur går spennende tider i møte.

Hvilke norske bygg er dine arkitektoniske favoritter?

Fortell oss hva du mener