Ærverdige Ølhallen i Tromsø

Helt siden 1928 har Ølhallen vært en institusjon for både reisende og innbyggere i Tromsø. Mye har endret seg siden den gang, men en tur inn dørene er fortsatt et must for alle besøkende.

87 år har passert siden første åpningsdag og enda er Ølhallen en viktig brikke i Tromsøs bybilde. Med sin rike historie er dette et sted du må få med deg når du er i byen, enten du er på forretningsreise eller ferie.

Siste nytt

Det finnes faktisk et ordtak som sier «Du har ikke vært i Tromsø, dersom du ikke har besøkt Ølhallen», og bak alle ordtak ligger ofte mye gammel visdom. Om du gjester Ølhallen vil du få oppleve en ekte ølpub med et dedikert fokus på opplevelser i historiske omgivelser.

  • Dette er et uformelt møtested for byfolk og ølelskere, som også har et vidt spekter av gjester fra alle verdenshjørner, forteller Bente Bredrup, daglig leder ved Ludwig Mack Brygghus, hvor Ølhallen ligger.

Ølhallen i Tromsø.Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no

Bryggeridirektør Lauritz Bredrup ønsket i 1924 å tilby tromsøværingene et sted hvor de kunne "nyte sitt øl innendørs", i stedet for spredt over hele byen, men det skulle gå hele fire år før han fikk bystyrets godkjennelse. Før Bredrup fikk skjenkebevillingen måtte han bytte den mot salgsbevillingen, og derfor ble kjelleren i kontorbygget til bryggeriet gjort om fra utsalg til ølhall. Der har den blitt værende siden og drives i dag av Ludwig Macks Ølbryggeri som ivaretar dens historie.

  • Ølhallen har en historisk betydning for Tromsø og byens rolle som porten til Ishavet. Dette var stedet man besøkte for å holde seg oppdatert, enten man var på vei til eller fra byen. Kjelleren har fortsatt den rollen for tromsøværingene, og har i tillegg forsterket sin posisjon som et sted man må oppleve som besøkende i Tromsø, sier Bente.

Fristed fra konene

Fra den spede begynnelse, da gjestene satt på fabrikklagde kjøkkenstoler eller tønner, og frem til dagens lokaler har mye forandret seg. I dag er det et innbydende og sjelfullt lokale og høy kompetanse hos de ansatte.

  • Hallen er idag Macks Ølbryggeris egen bryggeripub hvor man kan smake på alt øl en finner i sortimentet vårt. De gamle bryggerilokalene rommer også spesialbutikken Kjeller 5 som både selger gaveartikler og ingredienser til hjemmebryggere. I tillegg har vi et mikrobryggeri vegg i vegg, forteller hun.

Ølhallen i Tromsø.Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no

Men det er ikke bare interiøret og utvalget som har forandret seg. Selv om hallen åpnet med mål om å være et sted hvor folk kunne sitte inne og nyte sitt øl, var ikke kvinnene medregnet i dette. Først i 1971 fikk også de innpass i lokalet.

  • Ølhallen var i mange år et svært maskulint fristed hvor halvliteren dominerte, men i dag er det et sted hvor hyggelige opplevelser er hovedfokus. Det er blitt et sted hvor alle typer gjester trives, sier Bente.

Veien fremover

Når man passerer hele 87 år som serveringssted er det tydelig at folk trives og ønsker å komme tilbake. Det er ikke tvil om at dette er en tidløs pub med mye historie i veggene.

  • Dens rolle som historiebærer for Mack og ølkulturen ble styrket etter at bryggeriet flyttet ut av sentrum i september for tre år siden. Sammen med den økte aktiviteten i mikrobryggeriet gjør dette at Ølhallen er attraktiv for stadig nye grupper og bidrar til at Mack kan videreutvikle sin historiske arv i Tromsø, avslutter hun.

En forfriskning i historierike og unike Ølhallen er et godt alternativ til den som søker et avbrekk fra en travel dag med møter eller på oppdagelsesferd i Tromsø. Hallen er lett tilgjengelig og ligger bare en liten gåtur unna Radisson Blu Hotel, Tromsø, hvor du bor sentralt og komfortabelt i hjertet av byen.

Fortell oss hva du mener