En guide til den svenske hovedstadens flotteste museer

Sculptures of lions Royal Palace of Stockholm and Parliament Building

Stockholm er Skandinavias kosmopolitiske hovedstad med et blomstrende kulturliv, og byen har et stort utvalg av museer med noe for alle og enhver. Lær mer om et skip som er omhyggelig rekonstruert 300 år etter at det så tragisk sank, oppdag et kongeslott som står på UNESCOs verdensarvliste eller se en hyllest til et av verdens mest berømte band, ABBA. Gjør en reise gjennom tidene fra steinalderen til vikingtiden og mer nylige århundrer på Historiska museet, eller fordyp deg i moderne kunst og fotografier i byens gallerier. Barna vil sette pris på Skansen dyrepark og de interaktive vitenskapsmuseene. Enten du reiser med venner, familie eller med jobben, bør du ta deg tid til å besøke noen av Stockholms mange museer.

Et glimt inn i en av Europas mest moderne kongefamilier

Den svenske kongefamilien er populær blant sine landsmenn, men er også mye fulgt utenfor landets grenser. For å få et glimt av hvordan de er blitt til en av verdens mest beundrede og moderne kongefamilier, kan du besøke eiendommene deres rundt om i byen. Det barokke kongeslottet (Kungliga Slottet) dominerer hjertet av byen, i utkanten av gamlebyen, Gamla Stan. Dette er den offisielle kongeresidensen, men den er også åpen for publikum. Se selv hvordan det svenske monarkiet bor. Bygningen har mer enn 600 rom, og under en guidet tur vil du være så heldig å få se de kongelige leilighetene, skattene og de mange museene i komplekset.

For å se en helt annen stil kan du dra litt utenfor byen til Drottningholms Slott på bredden av innsjøen Mälaren. Slottet ble bygget på 1600-tallet og er et lysende eksempel på europeisk arkitektur på den tiden. Av den grunn er dette slottet oppført på UNESCOs verdensarvliste. Slottet er åpent for publikum, og blant høydepunktene finner du den kinesiske paviljongen, slottsteatret og de vakre hagene som omgir slottet.

Hestevogner spiller fremdeles en viktig rolle under seremonielle og offentlige arrangementer, og slottsstallene ligger i sentrum av Stockholm. I tillegg til å tjene den nåværende kongefamilien er dette også en viktig del av monarkiets arv. Bli med på en guidet tur og kom nært inn på Sveriges viktigste hester. Hvis du ønsker å vite mer om det svenske monarkiet, finnes det mange kongelige attraksjoner å besøke.

Stockholm Royal Palace Chapel Sweden

Ta en titt på moderne kunst og fotografi

Fotografiska er beskrevet på Tripadvisor som "et kunstverk i seg selv" og er en av de største moderne fotografiutstillingene i verden. Hvis det beste du vet er å fotografere eller fremkalle bilder i et mørkt rom, er dette museet for deg. Hvert år vises det fire permanente og opptil 20 midlertidige utstillinger. Dette er møtestedet for likesinnede mennesker eller for de som bare setter pris på fotografi i verdensklasse. Hvis du har lyst til å forbedre ferdighetene dine, så hvorfor ikke prøve å finne ut mer om kurs, foredrag og workshops som arrangeres regelmessig.

Fotografiinstallasjonene på Moderna museet dateres tilbake til 1840.  Men på dette stedet kommer kunsten i alle former og størrelser.  Fra malerier og skulpturer til film, tegninger og trykk – du vil finne kunstverk fra berømte nordiske og internasjonale navn. Pass på å stoppe ved kunstbiblioteket før du drar, et av de største i sitt slag som spesialiserer seg på nordisk kunst design og fotografi.

Et annet av byens største moderne kunstmuseer er Bonniers Konsthall. Her vil du finne verkene til svenske og internasjonale artister, både nye og veletablerte. Dette museet viser progressiv og eksperimentell kunst som kan gi tankene dine en utfordring. Utstillingene skiftes regelmessig, så hvis du kommer tilbake på besøk, vil du bli møtt med nye kunstinstallasjoner.

Exhibition at Fotografiska Stockholm Sweden

Ta et skritt tilbake i tid.

Historiska museet er et absolutt must for historieentusiaster. Fordyp deg i Sveriges historie. Reis helt tilbake til steinalderen, og la deg bli transportert gjennom tiden. Lær om hvordan de skandinaviske forfedrene levde, vikingenes historie og hverdagslivet i middelalderen. I gullrommet vil du bli overrasket over alle gull- og sølvsmykkene og -gjenstandene som er avdekket over tid, hver med sin egen spesielle historie i historien. For å gjøre reisen lettere har du tilgang til gratis lydguide på smarttelefonen, eller så kan du finne en på museet.

En hit for barna

Foreldre har kanskje lyst til å besøke ABBA-museet, men samtidig er de redde for at barna kanskje ikke kjenner til bandet. Ikke vær redd, dette museet byr på underholdning overalt. I tillegg til å gå gjennom samlingen av gruppens minneverdige gjenstander, kostymer og plater, kan du til og med spille inn din egen låt.

Skansen er alltid en hit med barna. Verdens største friluftsmuseum er en landsby med hester, boliger og gårder fra 1500-tallet. 75 dyrearter holder til der, hvorav mange er hjemmehørende i Skandinavia. Dyreparken og akvariet er også svært populære blant de yngste.

Child feeding goat at a zoo Stockholm

Den imponerende størrelsen på Vasaskipet i museet av samme navn vil imponere hele familien. Når du ser det rekonstruerte skipet med dine egne øyne, vil du forstå hvorfor det tok to år å bygge det på 1600-tallet. Finn ut hvorfor det ble hentet opp fra havbunnen etter nesten tre hundre år og omhyggelig restaurert. Når du ser det nå i all sin prakt, er det ikke vanskelig å bli imponert av dette spesielle skipet. Tekniska museet er ideelt for å utfordre barn gjennom samhandling og innovasjon.  Det høyt verdsatte Tom Tits Experiment tilbyr også interaktive eksperimenter og prosjekter for å gi voksne og barn noe å gruble på.

Vasa Ship Museum Stockholm Sweden

Én ting er sikkert. Stockholm-ferien din vil være fullpakket med kulturelle høydepunkter uansett hvem du reiser med. På veien må du ikke glemme å beundre den fantastiske arkitekturen, skjærgården og vannveiene du ser. Med et utvalg av Radisson Blu-hoteller i Stockholm er du aldri langt fra byens museer.

Få mest ut av Stockholms museer med et opphold på Radisson Blu!

Fortell oss hva du mener