12 museer du bør besøke i Stavanger

The oil industry museum

Stavanger er en spennende del av landet, rik på historie og kultur. Det er kanskje derfor ikke så rart at regionen bugner av spennende museer for enhver smak. Norges fjerde største bykommune er både europeisk oljehovedstad og universitetsby. Det sier seg kanskje selv at Stavanger er en pulserende by, full av nye impulser og folkeliv. At stedet er en smeltedigel av kultur er ikke noe nytt, da Stavanger har en rik og spennende historie som havneby. Her er bare noe av det du kan oppleve under et besøk her:

Naturhistorisk avdeling

Byr på samlinger og utstillinger som formidler kunnskap om natur både i Norge så vel som verden for øvrig. Her finner du alt fra skinnsamlinger, til monterte dyr og fugler, egg, beinmaterialer, skjell, insekter og den norske ringmerkingsdatabasen.

Kulturhistorisk avdeling

Her finner du en rekke utstillinger og samlinger, sett i et kulturhistorisk perspektiv med vekt på lokalsamfunnet. Noen eksempler er «Livets under – en utstilling om graviditet, fødsel og jordmortjeneste», «Fra fortidslandskap til oljeby» og «Et byhistorisk teater».

Stavanger Kunstmuseum

Er du glad i kunst, er dette uten tvil stedet for deg. Her vises både samtidskunst så vel som kunsthistoriske verk fra museets egen samling, fra 1800-tallet frem til i dag. Noen høydepunkter er Edvard Munch, Kitty Kielland og Arne Ekeland. Du finner også skiftende utstillinger med både norsk og internasjonal kunst.

Maritimt Museum

Museet åpnet dørene for første gang i 1926. Den gang som Stavanger Sjøfartsmuseum, med åpningsutstilling som fokuserte på byens skipsflåte fra seilskutenes glansdager. Tanken den gang var også at et slikt museum skulle fokusere på, og engasjere seg i, problemstillinger innen skipsfartindustrien.

Samlingene bygger på gaver fra sjøfolk og deres familier, samt egne innkjøp. Dette inkluderer bilder, modeller, konstruksjonstegninger, navigasjonsutstyr, skipsdekorasjoner med mer.

Norsk Barnemuseum

Kort sagt så er dette lekne stedet et kulturhistorisk museum med vekt på barnekultur og barndomshistorie. Det har skiftende aktivitetsutstillinger og lekemiljø «for alle som er eller har vært barn». Og det omfatter vel de aller fleste. Her kan barna blant annet besøke en eventyrborg, se på artige leker og snekre i verkstedet.

Norsk Hermetikkmuseum

Museet åpnet opp i 1982, som et minne om den næringen som var byen viktigste fra 1880 til 1960. Bli kjent med produksjon av hermetikk i gamle dager, og se hvordan miljøet og arbeidsforholdene på fabrikkene var. Er du i nærheten den første søndagen i måneden, eller tirsdager og torsdager i sommerhalvåret, må du ikke gå glipp av en tur innom. Da fyrer de nemlig opp røykeovnene og man får servert nyrøkt brisling og smaksprøver rett fra ovnen.

Ulstein Kloster

Norges eneste bevarte middelalderkloster finner du i Rennesøy, nabokommunen til Stavanger. Det er et historisk sted, kongsgård til selveste Harald Hårfagre. I middelalderen fungerte det som kloster og senere, på 1700-tallet, som fogdegård.

Ledaal – lystgård og kongebolig

Ønsker du et nærmere innblikk i hvordan overklassen levde i første halvdel av 1800-tallet, bør du ta turen til Ledaal. Lystgården ble bygget mellom 1799-1803 for Kiellandfamilien, og er et godt eksempel på datidens interiørsmak og preferanser. Stedet er i dag både museum, kongebolig og representasjonslokale.

Breidablikk

Som nabo til Ledaal gård, finner du villaen Breidablikk. Den ble bygget i 1881 av rederfamilien Berentsen. Dette er et spennende innblikk i borgerskapets liv mot slutten av 1800-tallet. Her ser man både sveitserstil, nyromantiske og gotiske stiltrekk. Møblementet blander flere epoker, med alt fra nyrokokko til nybarokk og nygotikk. Det er også koselig å rusle rundt i parken, som er i engelsk stil, med eksotiske trær og buede gangstier.

Norsk Grafisk Museum

Er du opptatt av grafikk, trykkekunst og grafisk produksjon, så er dette uten tvil museet for deg. Det har flere utstillinger om trykkekunstens og den grafiske produksjonens betydning og rolle i samfunnet. Helt fra Gutenberg oppfant boktrykken og frem til vår egen tid.

Stavanger Skolemuseum

I et gammelt skolehus fra 1920-tallet i Hillevåg, finner du dette spesialmuseet for skolehistorie i Rogaland. Det tar sikte på dokumentere og formidle utviklingen av grunnskolen fra 1700-tallet frem til i dag, og er faktisk et av de eldste av sitt slag i landet.

Museet er åpent etter avtale for grupper. Det tilbys også eget undervisningsopplegg med både rollespill og utkledning.

Norsk Oljemuseum

Er du først i Stavanger, må du ikke gå glipp av byens best besøkte museum. Det viser teknologiutviklingen fra begynnelsen av den norske oljehistorien på 1960-tallet og frem til i dag. Lær om de første plattformene i Nordsjøen, se hvordan stål- og betongplattformer utviklet seg, og finn ut mer om fremtidens løsning på norsk sokkel. Oljemuseet er også av det interaktive slaget, hvor du virkelig kan oppleve og se hvordan olje og gass ble til for millioner av år siden.

Planlegger du en tur til Stavanger, er sentrale Radisson Blu Atlantic Hotel, Stavanger et ideelt valg. Her kan du slappe av etter severdighetene, spise god mat og ta kanskje ta en svømmetur i bassenget.

Hvilke museer vil du helst besøke?

Fortell oss hva du mener